Printer Friendly Version POSETA REGIONU PROVANSA-ALPI-AZURNA OBALA @ 21 May 2024 01:30 PM

16.05.2024.

Ambasadorka Republike Srbije u Francuskoj, Njena ekselencija Ana Hrustanović boravila je u poseti regionu Provansa-Alpi-Azurna obala sa srpskom delegacijom i predstavnicima Privredne komore Srbije od 13. do 16. maja, kada je održan niz sastanaka sa visokim francuskim predstavnicima.

Tokom ove posete, ambasadorka Ana Hrustanović i potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović sastali su se sa Žan-Pjerom Savarinom, predsednikom Privredne komore Azurne obale, sa Šarlom-Anž Žinesijem, predsednikom Generalnog saveta okruga Primorski Alpi, i sa Fransoa Dorom, potpredsednikom za ekonomski razvoj Nice.

Odlikovanje koje je ambasadorki Ani Hrustanović dodelio gospodin Šarl-Anž Žinesi ujedno ukazuje na značaj saradnje francuskog regiona Provansa-Alpi-Azurna obala sa Srbijom i ističe negovanje snažnih veza između Francuske i Srbije.

Razgovori su bili usmereni na strategije podsticanja ekonomskog razvoja između Francuske i Srbije. Istaknuta je potreba za intenziviranjem saradnje između srpskih i francuskih kompanija, posebno u oblasti inovacija i primene novih tehnologija.

Bogatu i konstruktivnu razmenu sa ciljem jačanja veza među regionima u dve zemlje, potvrdio je i dinamičan forum, u organizaciji UPE06 i MEDEF-a, posvećen saradnji u oblasti tehnologije i veštačke inteligencije, kome su prisustvovali predstavnici francuske i srpske privrede. Jedinstveno iskustvo uz podsticaj na mnogostruke saradničke inicijative doneo je obilazak Tehnopola Sofija Antipolis, jednog od najvećih centara tehnoloških inovacija u Evropi. 

Počasni konzul Republike Srbije u Nici Filip Manžar organizovao je srdačan prijem, tokom kojeg su upriličeni susreti sa visokim predstavnicima francuskih institucija, značajnim ličnostima srpske dijaspore i nastavnicama koje izvode nastavu na srpskom jeziku u Kanu i Nici.