| |     Français | English  
Naslovna
Vojna obaveza

Upućivanje na služenje vojnog roka u Vojsci Srbije vrši se po principu dobrovoljnosti u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Državljanin Republike Srbije, koji boravi u inostranstvu, podleže obavezi uvođenja u vojnu evidenciju diplomatsko-konzularnog predstavništva i obavezi služenja u rezervnom sastavu.

Regruti i lica u rezervnom sastavu koja putuju u inostranstvo na boravak duži od jedne godine, dužni su da se prijave najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi uvođenja u vojnu evidenciju u roku od 30 dana od dana prelaska državne granice.

Državljani Republike Srbije koji stalno borave u inostranstvu dužni su da se prijave najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu radi uvođenja u vojnu evidenciju u kalendarskoj godini u kojoj navršavaju 18 godina.

Uvođenjem u vojnu evidenciju diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, smatraće se da je državljanin Republike Srbije regulisao vojnu obavezu.

Za državljane Republike Srbije, koji nisu služili vojni rok, Centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu će po službenoj dužnosti donositi rešenja o prevođenju u rezervni sastav kada lice navrši 30 godina.

Rešenja o prevođenju u rezervni sastav državljanima mlađim od 27 godina, pod uslovom da ispunjavaju uslove iz člana 44. i 66. stav 4. Zakona o radnoj, vojnoj i materijalnoj obavezi, biće donošena na njihov zahtev.

Služenje vojnog roka

Dobrovoljno služenje vojnog roka je regulisano Uredbom o načinu i postupku dobrovoljnog služenja vojnog roka u Vojsci Srbije.
Zainteresovani državljanin Republike Srbije, koji boravi u inostranstvu, prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem podnosi najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Vojna obaveza i otpust iz državljanstva Srbije

Za državljane Republike Srbije, koji su izvršili zakonsku obavezu uvođenja u vojnu evidenciju, ne postoji smetnja za otpust iz državljanstva Republike Srbije.

Za više informacija u vezi sa vojnom obavezom obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
URAĐENE biometrijske putne isprave
Režim ulaska državljana Republike Srbije u Francusku
Odgovori na najčeša pitanja
Venčanja
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Potrebna dokumenta za izradu biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja i matične knjige
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari