| |     Français | English  
Naslovna
Putne isprave

Za vreme boravka u inostranstvu, pasoš služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš sme da koristi samo lice na čije ime je izdat.

Molimo da pasoše za vreme boravka u inostranstvu čuvate. U slučaju gubitka ili oštećenja obratite se najbližem predstavništvu Republike Srbije.

Potreban Vam je biometrijski pasoš Republike Srbije:

Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev i u njegovo ime.
Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:
• dokument za identifikaciju: biometrijski pasoš, lična karta Republike Srbije ili druga javna isprava na osnovu koje se može utvrditi identitet
• Dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj (carte de séjour/récépissé)
• uverenje o državljanstvu R. Srbije (ne starije od godinu dana) samo kod izdavanja prvog biometrijskog pasoša. Kod svakog narednog, uverenje je potrebno ako je došlo do promene ličnih podataka. (Izvod izdaje i Konzularno odeljenje Ambasade na zahtev stranke)
• izvod iz matične knjige rođenih samo kod izdavanja prvog biometrijskog pasoša (Izvod izdaje i Konzularno odeljenje Ambasade na zahtev stranke)

Kod svakog narednog, uverenje je potrebno ako je došlo do promene ličnih podataka.
Maloletno lice, bez obzira na starost, dobija vlastiti pasoš i ne može se upisati u pasoš roditelja. Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili overena saglasnost roditelja koji nije prisutan.
Roditelji su obavezni da se identifikuju sa važećim pasošem R. Srbije.
Ukoliko je jedan roditelj strani državljanin, potrebno je da se idetifikuje sa važećim pasošem svoje države.

Zakonski rok za izradu pasoša za lica koja su podnela zahtev u inostranstvu je 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Na sajtu Ambasade se postavljaju brojevi podnetih zahteva čiji pasoši su izrađeni i mogu se preuzeti u radno vreme Ambasade od ponedeljka do petka u periodu od 12:30- 13:00 časova.

Za preuzimanje pasoša obavezno treba poneti:

1. stari pasoš (ako je u pitanju produženje isteklog pasoša)

2. za maloletna lica je obavezno prisustvo jednog od roditelja sa važećim pasošem Republike Srbije ili ličnom kartom Republike Srbije

3. potvrdom izdatom od strane Ambasade sa brojem zahteva


Diplomatsko-konzularna predstavništva nisu u mogućnosti da prime zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:
a) novorođenu decu u inostranstvu dok se ne izvrši prijava rođenja, odnosno, ne upišu u matičnu knjigu rođenih I knjigu državljana Republike Srbije.
b) lica koja zaključe brak pred inostranim organom i obrate se za izdavanje pasoša radi promene prezimena, sve dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama u Srbiji.
Pasoši se izrađuju u Republici Srbiji. Pasoš se preuzima lično, dolaskom u diplomatko-konzularno predstavništvo gde je podnet zahtev, a pošto se prethodno dobije obaveštenje da je biometrijski pasoš dostavljen tom predstavnišvu radi uručenja. Pasoš može biti uručen i licu koje podnosilac zahteva ovlasti.

Izgubili ste putnu ispravu u inostranstvu

Ukoliko ste izgubili putnu ispravu na proputovanju, prijavite nestanak isprave policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka. Sa tom potvrdom obratite se najbližem predstavništvu Republike Srbije, koje će Vam, po sprovedenom postupku utvrđivanja identiteta i državljanstva, izdati putni list za povratak u Srbiju.
Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
URAĐENE biometrijske putne isprave
Režim ulaska državljana Republike Srbije u Francusku
Odgovori na najčeša pitanja
Venčanja
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Potrebna dokumenta za izradu biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja i matične knjige
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari